A zöld banánból készült liszttel tetszőlegesen helyettesíthetünk bármilyen lisztet.
Olyan rezisztens keményítőt tartalmaz, amely szervezetünkben rostként viselkedik. Emiatt vércukorszintünket is a megfelelő értéken tartja és tovább érezhetjük magunkat tőle teltebbnek, jóllakottabbnak. És van még egy jó hír! Mivel a rezisztens keményítőt a test nem tudja teljesen elnyelni, ezért az ezzel készült ételekből kevesebb kalóriát nyerhetünk ki.
A banánlisztnek magas kálium- és magnézium tartalma van, amely szívünk aktivitásának, illetve az idegeinknek és az izomaktivitásunknak tesz jót.
A búzalisztes receptekkel összehasonlítva a banánlisztből csak háromnegyede kell az előírt mennyiségnek.
Smoothie-kba és salátaöntetekbe is előszeretettel használják.
Gluténérzékenyek is használhatják és minden receptben kicserélhetik a búzalisztet a banánlisztre.
A banánliszt keményítőtípusa és -tartalma is hasznos. A hagyományos kenyérben, tésztafélékben és burgonyában található keményítő hamar feldolgozódik a vékonybélben és így glükózként kerül a vérbe.
Tápanyagtartalom (100g-ban) |
Kalória (kJ / kcal) |
1634 kJ/ 390 g |
Fehérje (g / 100g) |
4 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) |
90 g/ 49 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) |
1 g/ 0 g |
Rost (g / 100g) |
2,5 g |
Nátrium (mg / 100g) |
0,1 g |