Származási ország: Németország Az árpagyöngy, vagy más néven gersli, hántolt, és méret szerint osztályozott árpa. Felhasználása: A rizshez hasonlóan készülhet belőle levesbetét, köret, rizottó, kása, dúsíthatunk vele fő..
Származási ország: Németország
Az árpagyöngy, vagy más néven gersli, hántolt, és méret szerint osztályozott árpa.
Felhasználása: A rizshez hasonlóan készülhet belőle levesbetét, köret, rizottó, kása, dúsíthatunk vele főzelékféléket.
A használat előtti pirítás fokozza az árpa élvezeti értékét, könnyebben emészthetővé teszi és segíti a tápanyagok felszívódását.
Az árpa rostja béta-glükánt* tartalmaz. Kutatások szerint ez csökkenti az inzulinrezisztenciát , illetve a koleszterinszintet, így csökkenti az elhízás veszélyét, és erősíti az immunrendszert.
Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát.
A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását.
Árpagyöngyleves
Hozzávalók:
10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés)
15 dkg csiperkegomba
10 dkg beáztatott árpagyöngy
10 dkg karfiolrózsa
1 fej hagyma
1 húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
olaj
só
Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt, és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst, és összemelegítjük.
*Mire jó a béta-glükán? Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Mivel feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, illetve az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek.
Tápanyagtartalom (100g-ban) | |
Kalória (kJ / kcal) | 1415 kJ / 338 kcal |
Fehérje (g / 100g) | 11,2 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) | 63,3 g / 1,7 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) | 2,1 g / 0,4 g |
Rost (g / 100g) | 8,7 g |
Nátrium (mg / 100g) | 18 mg |