A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A len..
A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz.
A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Jótékony hatása: egészségvédő, immunrendszer erősítő, béltisztító
Felhasználása: ízletes lencse leves vagy lencse főzelék készíthető belőle vagy felhasználhatjuk kenyérre kenhető krémekhez, feltétnek. A főzést megelőző este áztassuk vízbe.
Tápanyagtartalom (100g-ban) | |
Kalória (kJ / kcal) | 1461 kJ/ 346 kcal |
Fehérje (g / 100g) | 25,4 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) | 51,4 g/1,8 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) | 1,7 g/ 0,4 g |
Rost (g / 100g) | 11,6 g |
Nátrium (mg / 100g) | 1,2 mg |