A hajdina magas szénhidrát-, fehérje-, ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalma miatt is rendkívül értékes élelmiszer. Nagy mennyiségű, P vitaminnak is nevezett rutint is tartalmaz, melynek egészségvédő hatása leginkább a s..
A hajdina magas szénhidrát-, fehérje-, ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalma miatt is rendkívül értékes élelmiszer.
Nagy mennyiségű, P vitaminnak is nevezett rutint is tartalmaz, melynek egészségvédő hatása leginkább a szív-és érrendszer védelmében nyilvánul meg, C vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket valamint csökkenti a magas vérnyomást.
Rosttartalma hasznos segítség lehet a székrekedésre hajlamosak, a cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára, valamint a bélrendszeri daganatok megelőzése érdekében.
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, foszfor, magnézium
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C, E, rutin (P-vitamin)
Jótékony hatással van: szív-és érrendszer, magas vérnyomás, székrekedés, bélrendszeri daganatok megelőzése
Felhasználása: kásához, köretnek, salátákhoz, krémlevesekhez, fasírt készítéséhez, lepényhez, süteményekhez
Csíráztatható: csírája is gazdag vitamin- és ásványi anyagtartalmú, egészséges táplálék.
Tápanyagtartalom (100g-ban) | |
Kalória (kJ / kcal) | 1513 / 362 |
Fehérje (g / 100g) | 9,3 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) | 75,9 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) | 1,7 g |
Rost (g / 100g) | 4 g |
Nátrium (mg / 100g) | 2 mg |