A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A len..
A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas.
Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Ásványi anyagok: vas, magnézium
Vitamin: B1
Jótékony hatása: egészségvédő, immunrendszer erősítő, béltisztító
Felhasználása: Gyorsan megpuhul, nem szükséges áztatni. Kiváló levesek, szószok, pürék készítéséhez. Ízletes lencse leves vagy lencse főzelék készíthető belőle vagy felhasználhatjuk kenyérre kenhető krémekhez.
Tápanyagtartalom (100g-ban) | |
Kalória (kJ / kcal) | 1534 kJ/ 362 kcal |
Fehérje (g / 100g) | 27,2 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) | 54,9 g/ 2,3 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) | 2,6 g/ 0,6 g |
Rost (g / 100g) | 5,2 g |