A neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze pedig enyhén borsos. A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnézium..
A neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze pedig enyhén borsos. A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas.
Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Jótékony hatása: egészségvédő, immunrendszer erősítő, béltisztító
Felhasználása: Aromás íze miatt kiváló hideg salátákba és levesbe. Ízletes lencse leves vagy lencse főzelék készíthető belőle vagy felhasználhatjuk kenyérre kenhető krémekhez. A főzést megelőző este áztassuk vízbe.
Tápanyagtartalom (100g-ban) | |
Kalória (kJ / kcal) | 1293 kJ/ 309 kcal |
Fehérje (g / 100g) | 23,5 g |
Szénhidrát/Cukor (g / 100g) | 49,3 g/ 2,5 g |
Zsír/Telített zsír (g / 100g) | 1,4 g/ 0,24 g |
Rost (g / 100g) | 10,6 g |
Nátrium (mg / 100g) | 36 mg |